دکتر اکبر ترکان، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور :
جامعه مهندسی در رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بدون گذشت رفتار کنند
دکتر اکبر ترکان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان بر رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و صرفه جویی در مصرف انرژی در نظام ساخت و ساز و مسئولیت سازمان نظام مهندسی ساختمان بر اجراء آن تاکید کرد و گفت: از جامعه مهندسی تقاضا می کنم در رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بدون گذشت و اغماض رفتار کنند.
وی اظهار کرد: اکنون برنامه ششم توسعه در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است اما این برنامه با چالشهای عمدهای مواجه است و برنامهریزی یعنی حل این چالشهای عمدهای که اگر حل نشوند متاسفانه کشور با مشکلات حادتری مواجه خواهد شد.
دکتراکبرترکان در بیان چالشهای عمده کشور در ابتدا به بحران آب اشاره کرد و گفت : ما در حال حاضر به دلیل برداشت بی رویه و مدیریت نادرست در آب های سطحی و زیر سطحی مشکلات فراوانی داریم که محصول مدیریت ناصحیح در همه ادوار گذشته است که سبب شده تا در دشت های کشور آسیب جدی بوجود آمده و از ۷۷۰ هزار چاه موجود کشور، ۳۴۰ هزار چاه غیرقانونی و بقیه نیز که قانونی ایجاد شده با برداشتهای غیراصولی به وضعی رسیدهاند که کشور را با چالش آب مواجه کرده و خوشبختانه معماران ما در سازمان نظام مهندسی ساختمان با این مسائل و مشکلات غریبه نیستند .
وی همچنین به فرونشست در دشت های کشور اشاره کرد و ادامه داد: فرونشست در دشت های کشور جدی است. یعنی حتی اگر بارندگیهای فراوانی هم داشته باشیم چاهها و دشتهای ما ظرفیت نگهداری آب را ندارند و متراکم شدهاند.
دکتر اکبرترکان، چالش جدی دوم را مشکلات محیط زیست در کشور دانست و اظهار داشت: نمود چالش محیط زیست در کشور، خشک شدن دریاچه ارومیه است که همزمان شاهد هستیم علاوه بر دریاچه ارومیه، هفت دریاچه عمده کشور خشک شده و یا در معرض خشک شدن هستند که نشان از مدیریت نامناسب آبهای ورودی به دریاچههای کشور است و همه میدانند که حقآب زیستمحیطی ورودی به دریاچه ها، غصب شده، چون هر دریاچهای به اندازه اقلیم خود تبخیر دارد. حق آب زیست محیطی سطح دریاچه ضربدر ارتفاع تبخیر است که سالانه باید رها کنند تا به دریاچهها وارد شود. وقتی در بالادست این حق آب را برمیدارند و ورودی آب به دریاچهها کمتر از تبخیر است موجب خشک شدن تدریجی دریاچه ها میشود. و وقتی عدهای میخواهند این مشکلات را حل کنند عده ای دیگر متشبث به عوام فریبی می شوند و هیجان آفرینی می کنند و حل آن آسان نیست.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان، چالش سوم که در نظام برنامهریزی کشور چالش انرژی دانست و افزود: متاسفانه مصرف انرژی در کشور، ناهنجار است یعنی در برابر استانداردهایی که در دنیا برای مصرف انرژی وجود دارد، ایران مصرفی چندین برابر دارد. در حال حاضر ما یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت مصرف انرژی در کشور داریم و تولید ناخالص داخلی ما ۴۰۰ میلیارد دلار است. یعنی به ازای هر ۱۰۰۰ دلار تولید ناخالص داخلی ۴.۵ بشکه نفت مصرف میکنیم درحالیکه کشور ترکیه تولید ناخالص داخلی ۲.۵ برابر ایران و میزان انرژی مصرفی آنها نصف ایران است و ما اجازه نداریم که با ثروت و داراییهای نسلهای آینده اینگونه رفتار کنیم. از سوی دیگر کشوری که نمیتواند طرحهای عمرانیاش را تخصیص اعتبار کند چگونه چنین ثروتی را در سال هدرسوزی میکند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در بیان چالش های دیگر به چالش نظام بانکی اشاره کرد و گفت: بانکهای ما در طی ۸ تا ۱۰ سال گذشته، ترازنامهها و سودهای غیرواقعی ارائه داده اند و بر اساس سودهای غیرواقعی، سود توزیع کرده و پاداش به مدیران بانکها داده اند. در حالیکه این داراییها واقعی نبود و وامهایی که داده شد بعضی زمان ها و یا هیچوقت برنخواهند گشت. در حال حاضر ما در کشوردارایی های سوخته داریم و تعدادی وام داده شده که سوخته نیست اما عملا نمی دانیم که آیا برمی گردانند یا خیر؟ همچنین در سال گذشته مقدار تسهیلات واقعی که به مردم داده شد ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد شد این رقم عدد کوچکی است و این اقتصاد با این تسهیلات بانکی اندک نمیتواند به رونق برسد.
همچنین وی به صندوقهای اشاره کرد و اظهارداشت: صندوق بازنشستگی کشور، بدون استثنا ناتوان و از کار افتاده است که کسورات به صندوق ها ارایه نشده و صندوق ها اکنون توانایی پرداخت حقوق بازنشستگان را ندارندبرای مثال سازمان تامین اجتماعی ۳.۵ میلیون بازنشسته و ۱۳ میلیون کسورات دارد که این کسورات را ۱۳ میلیون نفر اعم از کارفرما و کارگران به صندوق میدهند و دولت نیز معادلاش را می پردازد تا بتواند حقوق بازنشستگان تامین کند در حالیکه این ۱۳ میلیون نفر کسورات در آینده باید بازنشست شوند و حقوق بازنشستگی دریافت کنندو صندوق بازنشستگی کشوری نیروهای مسلح نیز با همین وضعیت بحرانی روبرو هستند.
همچنین دکترترکان به چالش یارانه اشاره کرد وافزود: عده ای واقعا نیازمند دریافت یارانه هستند اما واقعا ۷۵ میلیون نفر در ایران نیازمند آن هستند تا ماهانه ۴۵ هزار تومان یارانه بگیرند!؟ ما اکنون اظلاع داریم که تمام کسانیکه تحت پوششیهای کمیته امداد و بهزیستی قرار دارند را باید دولت حمایت کرده و یارانه بدهد. اما ما نمیدانیم که گروههای غنی چه کسانی هستند که نباید یارانه دریافت کنند. بنابراین شناسایی گروه های غنی با آمارهای موجود دولت امکانپذیر نیست اما شناسایی گروه های ضعیف امکانپذیر است.
در ادامه رئیس نظام مهندسی ساختمان با اشاره به اینکه کشور با چالش های فراوان دیگری نیز روبرو است اظهارداشت : فرهیختگان نظام مهندسی کشور باید بدانند که مجموعه اشکالاتی در کشور وجود دارد که حل آنها نیازمند یکدل شدن و مدیریت یکپارچه است تا بتواند نظام تصمیمگیری کشور جلو برود.
وی تاکید کرد: امروز اگر نظام تصمیمگیری کشور یکپارچه نباشد امکان ورود به حل هیچیک از چالشها نخواهد بود.
دکتر ترکان به نقش معماران در حل مشکل انرژی تاکید کرد وگفت: ما برای نگهداری ثروت و داراییهای بیننسلی خود که منابع هیدروکربونی اعم از نفت و گاز مهمترین آنهاست در ابتدا باید جلوی هدرسوزی را بگیریم. بخش عمده ای از این هدرسوزی در ساختمان اتفاق میافتد. ما میدانید که متوسط ساخت و ساز اخیر، سالی ۱۰۰ میلیون متر مربع بوده که در طی یک دهه رقمی معادل یک میلیارد متر مربع و نزدیک به ۵۰ درصد ساختمانهای کشور میشود. در رابطه با تمام ساختمان هایی که در ۱۰ ساله اخیر ساخته شد، ما و شما نوشتیم و تاکید کردیم که باید مبحث ۱۹ مقررات ملی رعایت شود و گرنه پایان کار نمی دهیم حال آیا مبحث ۱۹ به طور واقعی رعایت شد!؟
وی با اظهار تاسف از رعایت نشدن قوانین و مقررات ملی ساختمان در نظام ساخت و ساز کشور افزود: همه ساختمانهای ساخته شده پایان کار دارند و این بدینمعناست که مبحث ۱۹ باید در آن رعایت میشد که متاسفانه نشده است. اینها اشکالاتی است که جامعه مهندسان باید آن را حل کند. نمی توانم چشمم را ببندم به اینکه ما در ساخت و ساز، مقررات ملی داریم که یکی از مهمترین مباحث مقررات ملی، مبحث ۱۹ است که به انرژی مربوط است و دستورالعمل های بسیار ساده ای دارد که می گوید باید صرفه جویی کنیم و در عین حال آن را نادیده می گیریم.
رئیس نظام مهندسی ساختمان یادآورشد و گفت: مصرف انرژی در ایران به ازای یک متر مربع ساختمان حدود ۵۰۰ کیلووات ساعت انرژی است. این در حالی است که در کشورهای اروپایی، مصرف یک متر مربع انرژی در ساختمان اعم از سرمایش، گرمایش و روشنایی حدود ۲۰۰ کیلووات ساعت است و اروپاییها دارند میروند به سمتی که این مقدار را به ۵۰ کیلووات ساعت در سال کاهش دهند.
وی در بیان راهکارهای خود ادامه داد: ایران میتواند با اصلاح روش کار و اجرای مقررات ملی ساختمان در مبحث ۱۹ و مصرف بهینه انرژی این هدرسوزی را کاهش دهد. مهندسان دقت کنند که اگر مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان رعایت نشد زیربار نرفته و کوتاه نیایند.
همچنین رئیس نظام مهندسی ساختمان ، مشکلات آلودگی پایتخت کشور را یکی از چالشهای مهمی دانست که در صورت مصرف بهینه انرژی و رعایت آن در ساخت و ساز، میتواند کاهش یابد و افزود: شهر تهران در پنج ماهه سرد سال، روزانه ۸۰ میلیون متر مکعب گاز و روزانه ۲۴ میلیون لیتر بنزین و گازوئیل میسوزاند. اگرچه بیشتر تمرکزها بر سوخت بنزین و گازوییل است زیرا آنها بیش از سوخت خانگی در آلودگی موثر هستند اما سهم مصارف خانگی سوخت در ۵ ماهه سرد سال ۳ برابر بنزین و گازوئیل در تولید گازهای کربنی است که باعث وارونگی هوا میشوند و لحافی از دیاکسیدکربن را روی شهر تهران میکشد. به همین دلیل میتوان با رعایت مبحث ۱۹، در بازدهی مصارف انرژی خانگی ۵۰ درصد صرفه جویی کرد.
در پایان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور تاکید کرد: رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان برعهده مهندسان است و در این مورد نمی توان فرافکنی کرد. مهندسان نباید از معیارهای مباحث مقررات ملی ساختمان اغماض کنند تا صرفه جویی در انرژی ممکن شود.
از جامعه مهندسی تقاضا می کنم در رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بدون گذشت و اغماض رفتار کنند و لطفا همگی در ۳۱ استان کشور همت کنند تا صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان ها محقق شود که این دستاوردی مهم برای کل کشور محسوب می شود.